Senin Bayramın Benim Bayramım Erasmus+ Gençlik Projesi
Siirt’te geçmiş yıllarda sık olarak kutlanan bir etkinlik olan yumurta bayramı (şahrıl bayf) son yıllarda kaybolmaya yüz tutmuştur. Mayıs ayının ilk haftasında kutlanan bu bayramda insanlar kırlara çıkar, piknikler yapar, bitkisel boyalı sularda yumurtaları haşlayarak değişik renklerde yumurta elde eder ve bu yumurtalar değişik etkinliklerle tokuşturulurdu. Nişanlı ya da sözlü gençlerin aileler renkli yumurtalardan bir sepet yapar ve kızın ailesine hediye eder, bunun yanısıra gençler yerel oyunlar oynar ve yerel kültürümüz bu etkinlikler yoluyla yaşatılırdı.
"Yumurta Bayramı" geleneği son zamanlarda kaybolmakla karşı karşıya kalmıştır. Siirt'in kozmopolit yapısı içerisinde toplumsal bağları güçlendiren bu gibi kültürel etkinlikler sayesinde Türkçe, Kürtçe ve Arapça dillerini konuşan halkımız birbirleri ile yüzyıllar boyunca hoşgörü içerisinde bir arada yaşamışlardır. Geleneksel kültürden kopmalarla birlikte toplumsal yapı da yozlaşmaya başlamış, hoşgörü, anlayış ve muhabbet iklimi de kaybolmaya yüz tutmuştur.
Benzer şekilde Avrupa genelinde ön yargılar, nefret söylemleri ve ırkçılık gibi Avrupa Birliğinin temelini sarsacak olaylarda artış söz konusudur. Bunun en başındaki faktörler arasında; farklı kültürlere mensup Avrupa Vatandaşlarının birbirini yüz yüze değil de medyadaki ve sosyal medyada paylaşılan olumsuz yayınlardan tanıması ve toplumların yüz yüze ilişkilerden uzak kalmış olmasıdır. Bu da zamanla kültürel farklılıkların birer toplumsal zenginlik olduğu düşüncesi yerine çatışma sebebine dönüşmesine yol açmıştır.
Bu proje ile bizler de Siirt'in unutulmaya yüz tutan "Yumurta Bayramı" kültürünün birleştirici rolünü ortaya koyarak yereldeki ve Avrupa'dan gelen gençler arasında Avrupalılık kavramını ve hoşgörüyü Avrupa genelinde yaymayı hedefliyoruz.