Siirt'in Yamaç Paraşütü Altyapısını Güçlendirme Projesi


Projenin Gerekçesi

Yüzde 75'i dağlarla kaplı Siirt ilinin taşıdığı doğa turizmi potansiyeli birçok devlet kurumu tarafından hazırlanan raporlarla ortaya konmuştu. Bu raporların hepsi Siirt kent merkezine sadece 7 km uzaklıktaki Botan Vadisi'nde ekoturizm faaliyetlerinin başlatılması gerektiği özellikle belirtiliyordu. Fakat buna rağmen halen herhangi bir çalışma başlatılmadığından bu potansiyel atıl durumdaydı.

Projenin Amacı

Botan Vadisi'nde doğa turizmi altyapısını hazırlamak.



Genel Hedef

Siirt'in atıl durumda bırakılmış doğa turizmi potansiyelini aktive ederek kalkınmasına katkı sağlamak.

Projenin Detayları ve Sonuçları

2016 yılında Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA)'nın Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında yapılan projede Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Kültür, Turizm Bakanlığı'nın Siirt Şubeleri ve Beron Spor Kulübü Ortak olarak yer aldı. Proje kapsamında Türkiye kamuoyunda adı iyi bilinmesine rağmen konumu bir çok kişi tarafından bilinmeyen Botan Vadisi'nde Yamaç Paraşütü Sporu yapılabildiğini ortaya koymak, doğa ve macera sporu tutkunlarına da kolaylık sağlaması bakımından bir takım teknik verileri sağlamak üzere 3 adet yamaç paraşütü rotası haritalandırıldı. Uçuş ile ilgili bu bilgiler 3 dilde hazırlanan Botan Vadisi adlı internet sitesine yerleştirildi. Bunun yanında hali hazırdaki Yamaç Paraşütü pilotlarının malzeme ihtiyacını karşılamak ve yeni eğitimler yapabilmek için 4 adet tekli ve 1 Adet tandem paraşütü alınarak mevcut sporcularımızı desteklemiş olduk.

Projenin bitiminden sonra il dışından ve özellikle çevre illerden yoğun bir şekilde bilgi ve uçma talebi oldu. Bu sayede yereldeki ve bölgedeki profesyonel pilotlarımıza da tandem uçuşlar yoluyla ek gelir sağlama olanakları doğmuş oldu. 2018 yılında 30 kişilik ilk yabancı turist kafilesi ilimize uçak için gelerek doğa ve macera turizmi konusunda milat olmuşlardır.

Yamaç paraşütüne artan talep ile birlikte Siirt Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü de ilimizde Yamaç Paraşütü altyapısını geliştirecek projelerin fizibilitesini ve gelişim planını hazırlamaya başlamıştır.

Bu proje DİKA'nın faaliyet gösterdiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde alternatif doğa turizmi üzerine yapılan ilk çalışmalardan olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir.

Alınan Dersler

Siirt İli yamaç paraşütü uçuş alanları ve doğal güzelliği bakımından zengin bir yer olup daha fazla uçuş alanının belirlenerek uçuş meraklılarına sunulmasının doğa turizminin gelişimini destekleyeceğini gördük. Bunun yanında ilimizde Yamaç Paraşütü festivallerinin düzenlenmesinin de ilimize fayda sağlayacağı anlaşılmıştır. Uçuş alanlarında wc, kafe gibi altyapı olanaklarının da sağlanmasının Siirt'te doğa turizmini güçlendireceği görülmüştür.

Destekçiler ve Ortaklar

Finansman

Dicle Kalkınma Ajansı Dika tarafından sağlanmıştır.

Proje Ortağı

Siirt Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü proje ortağı olarak yer almıştır

Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü proje ortağı olarak yer almıştır


BERON SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ

Proje Ortağı olarak yer almıştır.