İş Garantili Halı Dokumacılığı

Projenin Gerekçesi

Siirt'te kırsal bölgelerde halkın yüzde 71'i gelirini tarım ve hayvancılıktan karşılarken, kent merkezinde el sanatları bir çok ailenin gelir kapısını oluşturuyordu. El sanatları özellikle genç kızlar açısından çok önemliydi çünkü iş sahibi olan genç kızlar ailelerine gelir getirmeye başladıkları için genç yaşta evlendirilmiyorlardı. Fakat Siirt'te önemli istihdam sağlayan Sümer Halı'nın kapatılmasıyla Güneydoğu Bölgesi'nde 3500 dokumacı işsiz kalmıştı.

Gelder, Siirt'te kapatılıp atıl durumda bırakılan Sümer Halı'ya ait fabrikanın tezgahlarını alıp onararak özellikle genç kızlar için yeni bir iş fırsatı yaratabileceğini gördü.

Projenin Amacı

Sümer Halı'nın kapanması sonrasında Siirt'te iş bulma imkanları ortadan kalkan 80 genç kıza halı dokuma eğitimi verilerek bu kişilerin istihdam edilebilirliğini arttırmak ve böylece özel sektörün kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak.

Genel Hedef

Genç kızların ailelerine gelir sağlayan bireyler haline gelerek hem aile, hem de toplum içinde güçlenmelerini sağlamak

Projenin Detayları ve Sonuçları

Kalkınma Bakanlığı'nın Sosyal Destek Programı (SODES) desteğiyle 2011 yılında yürütülen projede Milli Eğitim Bakanlığı Siirt Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu ile ve ayrıca özel sektörle işbirliği yapıldı. Sümer Halı'nın kapatılmasıyla Ulus, Evren ve Çal mahallelerinde atıl durumda kalmış 3 halı atölyesindeki halı tezgahları onarılarak atölyeler yeniden faaliyete geçirildi. Bu atölyelerde halı dokuma eğitimlerine başlandı. Bu kapsamda 6 usta eğitmen, 1 tam zamanlı idari destek personel ve 1 yarı zamanlı saha elemanı işe alındı. Özel sektörle anlaşılarak üretilecek halılarda kullanılmak üzere ücretsiz iplik temin edildi. Ailelerin eğitimlere katılacak kızlara engel olmamaları için kursiyerlere Halk Eğitim Merkezi tarafından aylık 150 TL harçlık verildi.

Proje kapsamında 65 genç kıza halı dokumacılığı eğitimi verilerek bu kişilerin meslek sahibi olmaları sağlandı. Bu sayede kızların aileleri içindeki statüleri güçlendirildi. Oluşturulan sistemin başarısı üzerine Siirt Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı proje sonrasında mevcut atölyelerinin sürdürülebilirliğini üstlendi. Ayrıca diğer mahallelerde de atölyelerin açılmasıyla zaman içinde 380 genç kızın halı dokumacılığı yoluyla evlerine ek gelir getirmesi sağlandı.

Alınan Dersler

Ailelerin yaz aylarında mevsimlik işçi olarak başka bölgelere gitmeleri, ilde açılan konfeksiyon mağazalarında ve tekstil atölyelerinde kızların çalışmaya başlaması ve kuruyemiş işleme tesisinin ceviz ihraç etmeye başlamasıyla kızların ceviz kırma işine yönelmeleri kursiyer sayısı azaldı.

Proje sonrasında bir halı firmasının Siirt'te fabrika açacağını duyurması üzerine Siirt Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı projede eğitim alan kızların işe girmeleri için halı atölyelerini kapattı. Fakat bu fabrika açılmadı. Daha iş başlamadan vakfın atölyeleri kapatması kızların yeniden başka işlere yönelmelerine neden oldu.

Destekçiler ve Ortaklar

Finansman

Sosyal Destek Programı tarafından sağlanmıştır.

Siirt Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği yapılmıştır.